Meer klanten voor mijn bedrijf? Optimaliseer je website

In de zoektocht naar meer klanten voor mijn bedrijf is SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie, zonder twijfel een must voor mijn website. Aangezien mijn budget niet zo groot is en ik dus geen relatief dure online advertentie campagnes kan veroorloven, is het organische verkeer voor mij essentieel. Maar ook voor bedrijven die wel (veel) budget hebben, is SEO nog steeds één van de belangrijkste marketingkanalen om traffic naar hun website te genereren. Ik zou dus zeggen, zet SEO in om zo zichtbaar mogelijk in alle zoekmachines te zijn in jouw zoektocht naar meer klanten.
SEO: Onbekend maakt onbemind
Als ik naar veel websites kijk, zijn veel ondernemers niet bekend met de mogelijkheden die ‘Search Engine Optimization’ hen kan bieden. Waar ‘online adverteren’ en ‘social’ direct een associatie oproepen, blijft het bij SEO vaak stil. “We hebben toch een website, dan worden we vast via Google gevonden”. De werkelijkheid is, zoals velen weten, anders. Gelukkig zijn er ook veel ondernemers die de voordelen van een goed vindbare website wel inzien en besteden daarom dan ook tijd in het optimaliseren van hun website. Of laten dat doen, want SEO kan tijdrovend zijn.

SEO, Abracadabra?
Het optimaliseren van je website is niet eenvoudig en voor velen is en blijft het abracadabra. Toch is een groot gedeelte van SEO helemaal niet zo moeilijk te begrijpen. Sterker, je kunt aan de hand van onderstaande punten zelf een heel eind komen, eventueel geholpen door je webdeveloper. En maak je je eigen website in bijvoorbeeld WordPress, dan zijn er veel handige plug-ins, die jou kunnen helpen bij het optimaliseren van je website. Naast deze plug-ins zijn er nog heel veel andere betaalde en gratis tools, die jou kunnen helpen om je website te optimaliseren. En dat maakt het dan weer erg ingewikkeld. Want welke tool is betrouwbaar en welke moet ik waar voor gebruiken? Dit gedeelte kun je daarom ook maar het beste overlaten aan een SEO-specialist. Verder met de ‘makkelijke kant van SEO’.
Wat zijn de belangrijkste zoek- of trefwoorden voor mijn website?
Eerst even een opmerking: Overal waar ik website noem, kun je ook webpagina invullen. Want dat is het leuke aan SEO, je kunt per pagina optimaliseren.
Voordat je gaat optimaliseren moet je eerst weten wat de belangrijkste zoek- of trefwoorden zijn voor je product of dienst die je via je website aanbiedt. Waar denk jij dat jouw (potentiële) klanten in Google op zoeken? Of andersom: waar wil jij op gevonden worden? Ga er even voor zitten en je zult zien dat je binnen een half uur een behoorlijke lijst met (combinaties van) zoekwoorden hebt. Denk wel altijd vanuit de klant. En probeer zoveel mogelijk vragen te verzinnen, met als antwoord, precies, jouw product of dienst.
Heb je zo’n lijst, en deze hoeft echt niet volledig te zijn, dan komt direct volgende vraag: En hoeveel zoekvolume zit hier eigenlijk op? Zoekvolume? Ja, het aantal keer per maand dat mensen jouw zoekwoorden in zoekmachines zoals Google intypen. Indien je een Google account hebt, kun je vrij eenvoudig een indicatie van het zoekvolume krijgen. Wil je een meer exacte benadering hebben, dan kom je al vrij snel op betaalde tools uit. Bij beiden krijg je trouwens ook suggesties op basis van de woorden die je invoert. Wellicht zit er een tussen die je aan je eigen lijst kunt toevoegen.
BERT-update Google
Iedere dag sleutelen de grote zoekmachines aan hun algoritme en daar hoor je niets van. Eens in de zoveel tijd kondigt men wel een grote update aan, zoals Google dit eind oktober deed met de BERT-update. Je zou kunnen zeggen dat dit de grootste update is na de Pinguïn-update in 2016. BERT is een afkorting van Bidirectional Encoder Representations from Transformers. Kortweg houdt dit in dat Google met deze update instaat is om betere zoekresultaten voor de gebruikers te tonen bij ingewikkelde zoekopdrachten, vooral die op context zijn gebaseerd.
BERT-update houdt in dat natuurlijke taal en teksten die echt antwoord geven op vragen, voorrang zullen krijgen
Sta je op pagina 1, 2 of 18 van Google? Of heb je geen idee?
Goed, je weet hoe hoog het zoekvolume is op de belangrijkste zoekwoorden. Mooi, maar hoe goed scoort mijn website eigenlijk op deze woorden? Sta ik al bij de eerste 10 op pagina 1 of kom ik ergens in de kelders van Google voor op pagina 5? Of slechter…..
Weet je dat je op pagina 18 staat, is dat altijd nog beter dan dat je geen idee hebt. Want bij dat laatste kun je ook geen verbeterplan maken. En in plaats van Google af te struinen op zoek naar jouw website, heb je hier, je raadt het al, tools voor die aangeven hoe goed jouw ranking is.
Hoe groot is de concurrentie online?
Deze informatie is essentieel om uiteindelijk een keuze te maken op welk zoekwoord de focus ligt voor jouw website. Stel, het zoekvolume op een zoekwoord is 1.000 per maand. En er zijn 250 webpagina’s die dit zoekwoord in hun titel hebben staan. Dan kun je de KEI (Keyword Effectiveness Index) uitrekenen. Een slimme methode om te kunnen zien hoe groot de concurrentie is op een zoekwoord. Hoe lager het getal, des te meer concurrentie en dus ook des te moeilijker om een hoge positie in Google (pagina 1) te bemachtigen. In bovenstaand voorbeeld is er een goede kans om hogerop te komen. Ook al sta je ergens op pagina 5.
Lokale aanwezigheid op Google
Overigens is de KEI een indicator om een keuze te maken. Ga niet alleen af op deze index. Stel je bent een regionale speler en je belangrijkste zoekterm heeft een enorm zoekvolume, echter ook een enorme (landelijke) concurrentie, met een ultra-lage KEI als gevolg. Betekent dit dat je als regionale of lokale speler niet op dit keyword moet gaan optimaliseren? Zeker wel doen, echter ook met lokale of regionale verwijzingen zoals plaats, regio of provincie. Maar wat vooral gaat helpen is inzetten op de ‘Mijn bedrijf’ pagina van Google. Het is je wellicht al eens opgevallen dat tussen de zoekresultaten er vaak een sectie van Google Maps tussenzit, met daarbij de lokale zoekresultaten van bijvoorbeeld een marketingconsulent. Maak je eigen Mijn-bedrijfpagina aan en optimaliseer deze. Heb je weer een extra touchpoint.

Zijn we er nog of begint het je al te duizelen? Bij het laatste adviseer ik je om direct naar het laatste punt van deze check te gaan. Zit je er nog middenin, dan gaan we snel verder
Heb jij je website geoptimaliseerd op de net vastgestelde zoekwoorden?
Aan het begin gaf ik al aan dat je samen met je webdeveloper een heel eind komt om je website te optimaliseren. Deze developer zal je waarschijnlijk gaan vragen naar meta titles, metadescriptions en H1-titels. Om nu te voorkomen dat je een lange stilte laat vallen of heel lang ‘euh’ roept, help ik je hierbij even.
Een meta title is de tekst die in Google getoond wordt als jouw website in de ranking verschijnt. Deze tekst staat boven de URL van je website. Zorg ervoor dat het betreffende zoekwoord voorkomt in deze titel en dat de tekst uitnodigt om je website te bezoeken. De totale lengte van de meta title is ongeveer 580 pixels. Dat komt neer op zo’n 55-70 tekens. Echter, het hangt af van welke tekens je gebruikt. Hoofdletters en bepaalde letters zoals de w nemen meer pixels in beslag.

De metadescription is de begeleidende tekst die onder je URL wordt weergegeven. Hier heb je meer ruimte om ervoor te zorgen dat mensen op jouw link klikken en dus jouw website gaan bezoeken, zo’n 920 pixels (+/- 155 tekens). Ook hier moet je het zoekwoord terug laten komen, maar heb je ook ruimte om wervende teksten zoals: ‘Vraag hier uw informatie aan’ of ‘Maak een afspraak’ te gebruiken. Metadescription weegt zwaarder door dan een meta title.
Dan de zogenaamde Headings, zoals H1, H2 en zelfs H3. Dit zijn je paginatitel en de verschillende paragraaftitels op je pagina. Zorg ervoor dat het zoekwoord sowieso in de H1 voorkomt. Vaak wordt de paginatitel (H1) gezien als meta title, maar dat hoeft niet. Deze kunnen verschillen van elkaar.
Doe een SEO-Quickscan t.w.v. € 295,- en weet hoe goed jouw website scoort
Web-teksten
Als je het bovenstaande al goed hebt staan, ben je al een heel eind op weg. Uiteraard ben je er nog niet. Want er moet ook nog tekst op je pagina komen. Ben je niet zo’n hele goede tekstschrijver, besteed dit dan gewoon uit. Er zijn hele goede en betaalbare tekstschrijvers die jou hierbij kunnen helpen. Waar je voorheen nog moest opletten of de tekstschrijver ervaring had met SEO-teksten schrijven, hoeft dat straks na de hier bovengenoemde update van Google niet echt meer. Omdat het dan veel meer gaat om de context en of jouw tekst echt antwoord geeft op de gestelde vragen. Je kunt de tekstschrijver dus ideaal hierop briefen.
Heb je een pagina met zo’n 500 à 600 woorden dan is dat tegenwoordig meer dan zat. Echter, heeft jouw voornaamste concurrent een pagina met bijvoorbeeld 800 woorden, dan moet je toch aan de bak. En vergeet niet je belangrijkste zoekwoorden meerdere malen terug te laten komen. Helemaal mooi is als je kunt variëren met synoniemen. Dat leest ook een stuk makkelijker.
Rich-content
Tegenwoordig gaat het niet alleen om tekst, maar vooral ook om foto’s, video’s, document die gedownload kunnen worden en infographics. En daar dan weer een mix van. Google neemt dit allemaal mee in de beoordeling of een website voldoet aan de zoekvraag. Denk er daarbij aan dat alle content wel de juiste beschrijvingen (alt-tags) meekrijgt.
We zijn al aardig op weg. Woorden: Check -Titels: Check – Omschrijving: Check – Nu nog de links….
Hoeveel interne en externe links heeft jouw website?
Veel ondernemers hebben geen idee. Is het belangrijk dan? Zeker wel. Vooral de externe links, dus die van andere websites naar jou linken, kunnen van grote waarde zijn voor jouw ranking. En om het weer ingewikkeld te maken, is het helaas niet zo dat het aantal links alleen bepalend is. Het gaat ook om de autoriteit van de website waar de link vandaan komt, of dit de enige link is van die site, sterker of het de enige link is van het IP-adres en welke woorden gebruikt worden voor de link. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan het gebruik van het zoekwoord of gewoon ‘klik hier’. Daarnaast kijkt Google tegenwoordig ook of je eventueel voor de link betaald hebt (of zou kunnen hebben). Is Link-building dan dood? Zeker niet, echter er zijn wel veel meer regeltjes waar je aan moet voldoen.
Okay, ik geef toe, het begint nu wel een beetje abracadabra te worden. Maar we zijn er nog niet. Nogmaals, je escape is door te scrollen naar het laatste punt. De rest kan hieronder verder
Voordat we verder gaan met de gebruiksvriendelijkheid van je website, nog een laatste ‘zoekwoord’ ding: De URL, je weet wel, het adres van je website dat boven in de browser zichtbaar is. Is deze eenvoudig leesbaar en te begrijpen? En, bevat deze toevallig ook het belangrijkste zoekwoord? Ja? Helemaal top.
Gebruiksvriendelijkheid website, ook wel UX (User Experience) genoemd.

Je bent eindelijk door de SEO-brei heen, dus laat die potentiële klanten maar komen. En je zult zien dat dit ook gaat gebeuren. Echter, de volgende uitdagingen komen eraan. En ook die hebben weer invloed op je ranking in de zoekmachines. Want hoe snel laadt de website op je mobiel, tablet en desktop? Binnen hoeveel klikken vinden ze waar ze naar op zoek zijn? En kunnen ze direct en veilig hun gegevens achterlaten voor een afspraak of meer informatie, AVG-proof? Zoekmachines nemen UX zeer zeker mee in hun algoritmen om jouw ranking te bepalen. Maar wat nog belangrijker is, dat een goede UX positieve invloed heeft op de conversies op jouw site. In een later artikel kom ik hier in detail op terug.
Mobile first!
Dat je desktop-versie van je website er super gelikt uitziet, is leuk. Uiteindelijk gaat het om hoe je op ieders mobiel overkomt. Responsive was de term waarbij men keek of je desktop-versie zich aanpaste als je deze op je smartphone opende. Nu is het gewoon Mobile first. Laadt de site snel, kan de bezoeker direct contact opnemen (via telefoon of formulier) en is alle content (foto, video, tekst) mobile friendly? Schort het hier aan, dan scheelt dat absoluut in de ranking, maar vooral in de (positieve) ervaring van jouw bezoekers.
En nog veel meer SEO...
Nog meer? Yep, we zijn er nog lang niet. Denk bijvoorbeeld aan hoe je website is opgebouwd, hoe de structuur is. Kun je bijvoorbeeld binnen maximaal 2 klikken bij het onderwerp komen wat je zoekt? Is er een goede zoekfunctionaliteit op je site aanwezig? Indien je een telefoonnummer hebt, is deze duidelijk zichtbaar en is dat telefoonnummer klikbaar, zodat ze je meteen kunnen bellen? Heb je dubbele content op je site? Maak je gebruik van canonical tags? Geef jij via een robots.txt bestand aan Google aan tot hoever ze jou website mogen bezoeken? Heb je een sitemap.xml laten aanmaken voor de zoekmachines? En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
"Heb ik dit echt allemaal nodig voor mijn website, Jeroen?"
Ja, eigenlijk wel. Je bent niet de enige daar buiten die op zoek is naar meer klanten voor zijn of haar bedrijf. En je bent zeker niet de enige in jouw branche. Daarnaast is SEO betaalbaar zonder pieken, zeker in vergelijking met online adverteren, waar je door vraag-aanbod soms snel door je maandbudget heen gaat. Dus alleen ‘een website in de lucht gooien’ is absoluut niet voldoende, tenminste als je meer klanten voor jouw bedrijf wilt natuurlijk.
Doe een SEO-Quickscan t.w.v. € 295,- en weet hoe goed jouw website scoort
Wil jij ook meer klanten voor jouw bedrijf?
Heb ik je kunnen inspireren en wil je ook aan de slag met Zoekmachine Optimalisatie voor meer klanten voor jouw bedrijf? Vul dan hieronder je gegevens in en ik neem zo snel mogelijk contact op met jou.